Bezig met laden, een moment geduld a.u.b...

Album 'Sagrada Famíia'

Het plan voor de bouw van de Sagrada Família is afkomstig van Joseph Maria Bocabella. In 1882 werd met de bouw van de Crypte gestart door architect Francisco de Paula del Villar.

In 1885 werd de opdracht overgegeven aan Antoni Gaudí, die het bestaande plan rigoureus veranderde. De bouw zou 10 jaar in beslag nemen. Dit bleek niet uitvoerbaar en de bouw nam zoveel tijd, dat vanaf 1914 Gaudí alleen nog maar aan dit project werkte tot zijn dood in1926. Het werd zijn beroemdste werk.

Als eerbetoon is hij in de Crypte bijgezet. Na zijn dood is de bouw met horten en stoten doorgezet, eerst onderbroken door de Burgeroorlog en WO II, later sterk afhankelijk van de giften van de bezoekers. De bouw duurt zo lang, dat de eerste gedeelten al weer aan restauratie toe zijn. Naar verwachting zal het werk nu in 2026 opgeleverd worden.

Alhoewel in de geest van Gaudí is verder gebouwd was dit niet zo makkelijk. Gaudí was een intuïtieve bouwer die zeer praktisch te werk ging met het zoeken van oplossingen en zelf ook voortdurend stijlveranderingen doorvoerde. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat In de loop der tijd de stijl steeds verder is 'gemoderniseerd', evenals de gebruikte materialen.

Het interieur heeft prachtige kleuren en ook de nieuwere delen van het exterieur zijn licht met kleuraccenten. De oudere delen zijn echter grauw en op een wat sombere dag kun je, je niet losmaken van het beeld van een gigantisch zandkasteel. Met name dit gevoel heb ik in deze foto's van de Sagrada Família vast willen leggen. 

'Bus Turistic'
'Bus Turistic'
'Passie Facade'
'Passie Facade'
'Glorie Facade'
'Glorie Facade'
'Geboorte Facade'
'Geboorte Facade'
'Geboorte Facade, Sanctus'
'Geboorte Facade, Sanctus'
'Geboorte Fašade, ingang
'Geboorte Fašade, ingang
'Zuidfacade 1'
'Zuidfacade 1'
'Zuidfacade, Heiligenbeeld'
'Zuidfacade, Heiligenbeeld'
'Beeld Zuidfacade'
'Beeld Zuidfacade'
'Zuidfacade 2'
'Zuidfacade 2'